Preventie Verzuim

Vroegtijdig Signaleren Voorkomt Verzuim

Uitval door mentaal of fysiek verzuim is voor niemand fijn. In veel gevallen kan dit voorkomen worden door voortijdig te signaleren en te delen met de werkgever dat je klachten ervaart, zodat je gezamenlijk naar een oplossing kunt zoeken. Niet alleen werkgerelateerde klachten kunnen zorgen voor stress, mentale overbelasting of fysieke ongemakken.

Medewerker

Jij bent meer dan alleen een medewerker van … Ook privé kunnen bepaalde momenten in het leven zorgen voor mentale of emotionele spanningen waardoor jij even minder kunt presteren. Dit is geen zwakte, maar overkomt vrijwel iedereen op een bepaald punt in het leven. De kracht zit hem in het op tijd signaleren en delen met je omgeving.

Waarom een Vitaliteitscoach op dit Punt Cruciaal Is

De vitaliteitscoach kan jou helpen om zaken weer op orde te krijgen door inzicht te geven in patronen, je eigen grenzen aan te geven, je te helpen aan structuur en rust te brengen in je dagelijkse ritme. Hierdoor krijg jij weer de regie terug over jouw leven, waardoor mentale en emotionele spanningen zullen afnemen.

Voorkomen Is Beter dan Genezen

Dit is onderdeel van preventie van verzuim en zou door de werkgever bekostigd kunnen worden. Waarom wachten tot je er helemaal afligt? Mentale en stressgerelateerde klachten worden nog niet altijd overal zo serieus genomen, maar dit is zeker een onderwerp om heel serieus te nemen en tijdig interventie te plegen. Hiermee voorkom je langdurig verzuim, zoals burn-out en overspannenheid.

Twijfels?

Twijfel jij nu of je wel of niet op de grens van mentale of emotionele overbelasting bevindt? Dan adviseren we je om toch het gesprek met je werkgever aan te gaan. Is dat nu juist de plek waar jij je minder veilig voelt, of waarvan je weet dat er weinig kennis of begrip zal zijn vanuit de werkgever, dan mag je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om je twijfels te delen en om wellicht een onafhankelijk, kundig oordeel en advies te krijgen.

Verplichting van de werkgever

Als werkgever ben je verplicht je medewerkers te faciliteren in een gezonde en optimale werkomgeving. Dit is in de basis wellicht ook goed geregeld met een CAO, handboek en een goed contract. Kortom de arbeidsvoorwaarden zijn goed geregeld maar hoe zit het met taakverdeling, verantwoordelijkheden en werkdruk? Wordt er verwacht van medewerkers dat ze binnen jouw beoordeelde tijd hun werk doen en afhebben? Is er ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, zoals doorgroeimogelijkheden of het volgen van een opleiding, training of coaching naar eigen keuze? Dit zijn onderwerpen die wij veelvuldig terug zien komen in de praktijk en waar menig medewerker in vast dreigt te lopen. Dan hebben we het nog niet gehad over de werksfeer en de sociale cohesie, want ook dit blijkt van grote invloed op onze algehele gezondheid. Als werkgever kan jij hierin een positieve rol spelen door de medewerker breder te
facilitairen. Wil jij als ondernemer en werkgever nu meer investeren in een gezonder bedrijf begin dan bij één van je medewerkers. Weet je niet goed waar of hoe te beginnen, surf dan eens over onze website voor inspiratie. Of wil je liever een persoonlijk en opmaat advies? Dan nodigen wij je uit om vrijblijvend contact met ons op te nemen waarin we graag je hulpvraag beantwoorden.